Het einde van het jaar is een goed moment om terug te kijken en wat er is bereikt in de afgelopen periode. Het helpt bij het vaststellen van de koers. Ben ik nog op koers en waarheen? Bij het vooruitkijken is het goed om achterom te kijken.
Zo uitzoomend kwam ik terecht bij de essentie van wat ik doe. Aquaponics. Dat is mijn middle name zeg maar. Maar klopt dat nog wel?
Ik moet constateren dat ik geleidelijk aan ben afgedreven van het concept. Als ik het er over heb, zeg ik er tegenwoordig maar heel snel bij dat het gaat over zoutwater- of zilte aquaponics. Ook al vraag ik mij af of zelfs dat nog wel de lading dekt. Ik hoor mezelf steeds vaker zeggen dat ik werk aan de boerderij van de toekomst, die zilt is. Dat is een geïntegreerde boerderij waar verschillende systemen ecodiensten uitwisselen. Hier wordt het al gauw ingewikkeld. En hoewel de principes van aquaponics ongetwijfeld zullen gelden op zo’n boerderij, behelst het zoveel meer.
Aquaponics, wat betekende het ook alweer? Als je puur etymologisch kijkt is het woord afgeleid van de latijnse woorden aqua, wat water of vloeistof betekent en ponicos, wat landbouwbouwmethode betekent. Het is ooit bedacht ter onderscheid van hydroponics dat al in 1937 gemunt is en dat grappig genoeg uit het Grieks afkomstig is. Waarbij hydro ook water betekent en ponein arbeiden, werken of zwoegen. Dus eigenlijk is aquaponics een beter woord voor datgene wat hydroponics in feite is. Bovendien mist aquaponics etymologisch de trofische component in zijn benaming (de vissen of schaaldieren die het aquaponics onderscheiden van hydroponics). Volgt u me nog?
In de volksmond is hydroponics het verbouwen van groente op water met toevoeging van meststoffen, aquaponics hetzelfde maar dan met vissenpoep. Zoutwater hydroponics bestaat nog niet echt en het zou zeker interessant zijn om dat te onderzoeken. Zeewier of zeegroenten verbouwen zonder levende vissen. Waarschijnlijk moeten we dan al snel weer naar kunstmest kijken en of dat nou zo’n goed idee is…
De conclusie is dat aquaponics niet meer de lading dekt van wat ik doe. Sterker nog, aquaponics wordt geassocieerd met iets waarmee ik mij niet bezighoud en waar ik zelfs een beetje afstand van het heb genomen. Ik denk dat aquaponics, globaal gezien, zeker mogelijkheden biedt voor een duurzamere voedselvoorziening, maar ik zie het in Nederland niet echt van de grond komen. Om verschillende redenen, waar ik wellicht op een ander moment dieper zal ingaan, heb ik dan ook de afslag gemaakt naar zout water.
Maar aquaponics is een begrip dat ik mij heb toegeëigend en zelfs heb gekoppeld aan de naam NoordOogst. Tijdens een existentiële stoeipartij kwam ik in de Europese aquaponics gemeenschap een nieuw woord tegen: Maraponics. Dat werd gedefinieerd als RAS + IMTA = Maraponics. Waarbij RAS staat voor Recircular Aquaculture System; een gesloten circulair systeem dus. En IMTA staat voor Integrated Multi-Trophic Aquaculture; een geïntegreerd systeem van soorten op een verschillend trofisch niveau. Mara komt dan weer uit het latijnse mare oftewel de zee. Hier voel ik mij veel beter bij thuis, dus ik heb besloten Maraponics te omarmen en ook in Nederland op de kaart te zetten. Doet u met me mee?
Nu nog even overal de naam NoordOogst Aquaponics veranderen. De domeinnaam Maraponics.nl heb ik maar alvast vastgelegd (Aquaponic.nl had ook ik al trouwens en die is dus bij dezen te koop). Hoe ik met maraponics impact ga maken weet ik nog niet precies, suggesties welkom en het helpt dat het beestje nu een naam heeft.