M.O.B.Y.A.S.

Oftewel MOwn Back Yard Aquaponic System

Uiteraard heb ik zelf ook een back yard aquaponic systeem, in mijn eigen achtertuin, midden in de stad.

Omdat ik weinig ruimte heb, heb ik gekozen voor een vertikaal systeem in combinatie met een IBC fishtank van 1.000 liter. Deze laatste heb ik ingegraven in de grond en daardoor lukte het de temperatuur, zelfs in hete zomers, onder de 20 graden te houden. En dat is nodig voor de forellen die ik er in kweek.

Onder de trap is  een 45 liter swirl filter geplaatst en een 100 liter sump met daarin de pomp en een floating bed filter. De pomp is over gedimensioneerd omdat het water toch 3,5 meter omhoog moet langs de schutting. En ondanks dat heb ik nog debiet over voor doorstroming en beluchting van het floating bed filter.

Het innovatieve van dit concept is dat ik heb gewerkt met PE (Tyleen) omdat ik niet zo houd van Pvc uit de bouwmarkt. Ik heb me laten vertellen dat daar giftige weekmakers inzitten. Niet zo fijn voor de visjes en de plantjes. En ook niet voor de mens. Langs de schutting heb ik 7 buizen van 90 mm PE bevestigd. Ik heb om de 25 centimeter een gat geboord van 50 mm en daarin gewoon een koffiebekertje met gaatjes in de bodem en hydrokorrels erin geplaatst. Het is dus een Nutrient Film Teqnique systeem, waar het water constant in circuleert. Ik heb wat zitten pionieren met het op elkaar aansluiten van de verschillende maten tyleen omdat daar geen standaard oplossingen voorhanden zijn in de handel. Maar het is me gelukt en het gaat als een speer. Het grootste probleem is het doorschieten van de groente.

Menu