Het is er weer, het zeewierbier van NoordOogst, uit de laatste oogst van het suikerwier van het Suikerterein in Groningen. Na de eerste proeverij 2019 hebben we nagedacht over een naam en onze vriendenkring geraadpleegd. Uiteindelijk kwamen we uit op Zilterik.
Na de eerste batch te hebben getest en geproefd we het recept enigszins aangepast en er iets meer suikerwier in gedaan. Voor de liefhebbers: het recept is gebaseerd op een Extra Special Bitter London Style. Maar dan wel op zijn Gronings; in Groningen gebrouwen door brouwprofessor Jan Tijs Sijbring met zeewier dat is gekweekt in Eemswater. Anders dan de style doet vermoeden smaakt het bier niet bitter. Het is amberkleurig, met een subtiel zilte aandronk, een mooie ronde smaak en een lichtzoete, moutige afdronk. Sommigen noemen dit umami. Alcoholpercentage is 6%. Trouw aan de Britse afkomst, waar ze gewend zijn aan pints, hebben we het gebotteld in halve literflessen. Beperkte oplage, op is op. Uitverkocht inmiddels.