Aquaponics

Aquaponics is een minikringloop van waterdieren, bacteriën en planten die voedsel oplevert. Vissen worden gevoerd en leveren de voeding voor groente. Het is duurzaam want er wordt bespaard op foodmiles, het kan volledig zonder antibiotica en pesticiden. Bovendien is het zuinig met water omdat het in een gesloten systeem plaatsvindt waarbij de van nature aanwezige bacteriën samen met de  planten het water zuiveren. Aquaponics is vooral populair bij mensen die een zekere autonomie nastreven en niet afhankelijk willen zijn van de voedingsindustrie.

Er zijn verschillende technieken in omloop:

Eb en vloed systeem, hierbij loopt een groeibed gevuld met een medium als grind of hydrokorrels automatisch vol en leeg. Het water wordt opgevangen in de fishtank of in een buffer die het weer overpompt naar de fishtank.

Floating bed systeem. Hierbij drijven of hangen de planten in het water. Dit kan rechtstreeks boven de fishtank zijn, of in een apart bassin.

Nutrient Film Technique. Deze techniek is afkomstig uit de hydrocultuur. Het werkt met buizen of goten waar de plantjes in worden geplaatst en waardoor continu een dun laagje (film) water loopt. Het water uit de fishtank wordt eerst grof gefilterd om verstopping te voorkomen. Deze techniek is bijzonder geschikt voor vertical farming of wanneer er weinig oppervlakte beschikbaar is.

NoordOogst pioniert als enige in Nederland (en voor zover bekend in de rest van de wereld) met zeewater aquaponics. Werken met zout water is extra uitdagend, maar heeft wel de potentie hét voedsel productie systeem van de toekomst te worden.

Cyclus met zeebaars, suikerwier, ijskruid en lamsoor
Menu