Aquaponics Atelier

NoordOogst heeft het initiatief genomen om het Aquaponics Atelier te realiseren op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen.

Het Suikerunieterrein wordt momenteel ontwikkeld door Ploeg id3, dat NoordOogst graag ruimte biedt voor een aquaponics platform.

Het idee voor het aquaponics atelier ontstond na de ervaringen met het systeem bij Toentje. Daar de ontkiemde de behoefte aan een een ‘urban concept’; aquaponics in de stad, hoe doe je dat? Belangrijke randvoorwaarden voor een goed werkend systeem zijn beheer en toezicht. Maar de ‘urban farmer’ is helemaal niet meer 24/7 aanwezig op de boerderij. De vraag hoe je in een urbane setting een plek kunt creëren die voldoet aan die randvoorwaarden is vertrekpunt voor het Aquaponics Atelier. Er is behoefte aan een inspirerende ontmoetingsplek waar deskundigen en geïnteresseerden hun kennis en ervaring delen en kunnen experimenteren met de introductie van Aquaponics in Noord- Nederland. In het Aquaponics Atelier laten we concrete, werkende systemen zien aan het publiek en ontwikkelen we ze in de praktijk door. Daarnaast zullen er regelmatig op publiek en communities gerichte activiteiten plaatsvinden, rondom het poten en de oogst van waterdieren en planten.

De Grow Up Box van GrowUp Urban Farms uit Londen heeft ons geïnspireerd, maar wij willen meer. Daarom gaan we een samenwerking aan met de groninger architecten Haiko Meijer van Onix.nl en Jerzy Kazemir van architectenbureau Plus3150. Samen met hen heeft NoordOogst een multifunctionele ruimte ontwikkeld die geschikt is als etalage, laboratorium, werkplaats en popuprestaurant.

Noordoogst Aquaponics Atelier

Met overstap naar zoutwater en de ontwikkeling van het Ziltlab is moet het concept van het aquaponics atelier worden aangepast. Dat gaan wat we doen door het atelier om te batterijen naar de ‘MARS-Unit’ (Marine Aquaponics Research Smart Unit). een hommage aan de NASA an Matt Damon ;-).  De containers krijgen een andere functie en we gaan aan de slag met zilte producten en sensortechnologie. Ook zijn we weer een paar meter verhuisd, naar Broedplaats de Campagne; waar we intensiever mee gaan samenwerken.

Menu