Nu het suikerwier seizoen erop zit, rijst de vraag: wat doen we met de oogst? Een beetje verkeerd om denken misschien. Het doel was niet zozeer de oogst maar de weg er naar toe, zogezegd. Enfin, we hebben nu dus die oogst en weggooien is zonde. Daarom dachten we: ‘laten we d’r een lekker biertje van brouwen’. Op zich nog niet zo’n gek idee want elders op de wereld heeft men dat ook al eens geprobeerd met sugar kelp. Met klinkende namen als kelpie en selkie. Wat zij kunnen, kunnen wij ook. Maar dan beter!
Dus op zoek naar een lokale brouwer kwamen we terecht bij bierprofessor Jan Tijs Sijbring. De man achter de smaak en de recepten van een nog even niet nader te noemen toffe Groninger bierbrouwerij. Omdat we nog geen kant en klaar recept hadden, besloten we het eerst gewoon te proberen met een kleine batch.
Inmiddels hebben we de eerste flesjes geproefd en het resultaat was veelbelovend. Alhoewel het bier eigenlijk nog een paar weekjes moet rijpen (we hadden weer geen geduld uiteraard), was hij al erg lekker. Een helder amberkleurig bier met een subtiele zilte – de Engelsen zouden zeggen ‘briny’- smaak. Het brengt associaties met zee en oceaan, zonder dat je het het idee hebt dat je een slok zeewater binnenkrijgt. Eind juni mogen de andere flesjes open…
Tot die tijd gaan we nadenken over een leuke naam voor het bier. Zeewierbier? Hmmm… Suikerbier? Neuh… Fisherman’s Girlfriend? Mwoahh …. Zilterik? … Suggesties welkom 🙂